Drones …5ης γενιάς

Την πρώτη δοκιμαστική πτήση drone ελεγχόμενου μέσω δικτύου 5G πραγματοποίησε η T-Mobile (θυγατρική της Deutsche Telecom) στην Αυστρία. Σε συνεργασία με την κινεζική Huawei, απέδειξε  ότι η κινητή επικοινωνία επόμενης γενιάς είναι αρκετά γρήγορη για να ελέγξει ένα drone σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα να μεταδίδει video υψηλής ευκρίνειας.

Αν και σήμερα τα συμβατικά drones μπορούν ήδη να ακολουθήσουν μια προγραμματισμένη διαδρομή πτήσης, δεν ήταν μέχρι στιγμής εφικτό να ελέγχονται αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας δίκτυο κινητής, για αποστολές που δεν μπορούν να προγραμματιστούν εκ των προτέρων.

Σήμερα ο έλεγχος του αεροσκάφους γίνεται κυρίως με συχνότητες Wi-Fi μέσω του οποίου διατηρείται η επαφή μεταξύ πιλότου και drone. Φυσικά σε μια τέτοια επικοινωνία υπάρχουν οι γνωστοί περιορισμοί που σχετίζονται με την εμβέλεια του πομπού, τα εμπόδια στην επαφή, τις παρεμβολές, τις αντανακλάσεις και δεκάδες άλλους παράγοντες.

Η χρήση του 5G ανοίγει μια νέα διάσταση στις πρωτοποριακές εφαρμογές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίες δεν θα επηρεάζονται από την απόσταση πομπού και δέκτη, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να υπάγονται σε ένα δομημένο ενιαίο δίκτυο εναέριας κυκλοφορίας, για ασφάλεια, εποπτεία και αποτελεσματικό συντονισμό.

Η T-Mobile λειτουργεί το δίκτυο 5G της στο φάσμα συχνοτήτων 3.7 Gigahertz με εξοπλισμό Huawei και την υποδομή οπτικών ινών των δημοτικών εταιρειών του Innsbruck για την παροχή ενός προτύπου δικτύου 5G, το οποίο είναι πολύ παρόμοιο με το παγκόσμιο πρότυπο που θα υιοθετηθεί από την παγκόσμια αγορά κινητών επικοινωνιών από τις αρχές του 2020.