Drone από το Πολυτεχνείο Κρήτης σώζει ζωές

Η κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου-drone στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές που αφορούν θέματα υγείας, όπως στη μεταφορά φαρμάκων, στην καθοδήγηση εγκλωβισμένων από φυσικές καταστροφές και την παροχή πληροφοριών στις Αρχές σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, έχει φέρει ένα βήμα πριν από την κορυφή σε διεθνές επίπεδο τον επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Παρτσινέβελο μαζί με την ομάδα του.

Χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το κράτος, καθώς όλο το έργο υλοποιήθηκε μέσω αυτοχρηματοδότησης, ο κ. Παρτσινέβελος μαζί με επτά προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ιδρύματος κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο μη επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα (drone) σε μέγεθος όσο και μία θήκη κινητού τηλεφώνου.

Στο drone, αφού τοποθετηθεί ένα smartphone το οποίο υποστηρίζει την εφαρμογή-υπηρεσία «SaveMe», μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να σηκωθεί στον αέρα, να πάει στο κοντινότερο συμβεβλημένο φαρμακείο για να φέρει ένα φάρμακο πρώτης ανάγκης σ΄ έναν ασθενή (π.χ. διαβητικό ή με προβλήματα καρδιάς), ή σε περίπτωση ενός ανθρώπου που έχει χαθεί ή έχει τραυματιστεί σ΄ ένα απομονωμένο μέρος, όπως σε ένα φαράγγι, να ειδοποιήσει τις Αρχές, δίνοντας το στίγμα του ανθρώπου που χρειάζεται βοήθεια.