UAV εντάσσονται στο στόλο της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ελληνική αστυνομία ξεκίνησε ήδη την επιχειρησιακή ένταξη στο δυναμικό της, μη επανδρωμένων αεροσκάφων (UAV – Unmaned Aerial Vehicle) τα οποία απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι. 

Οι χειριστές έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρησιακές δοκιμές στο πεδίο πτήσεων στην περιοχή της λίμνης Κωπαϊδας στη Βοιωτία και έχουν καταγράψει τις τεχνικές δυνατότητές τους, αλλά και τις αναγκαίες διαχειριστικές απαιτήσεις υποστηρικτικού εξοπλισμού και προσωπικού.

Επιχειρησιακά θα ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ενώ και από τα δύο σώματα θα προέρχονται οι 5 χειριστές τους που θα είναι και η αρχική ομάδα. Σε πρώτη φάση τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την εποπτεία των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και, εκτός από την κάμερα ημέρας, φέρουν και κάμερα υπέρυθρης λήψης για νυκτερινή πτήση, αλλά και έγκαιρο εντοπισμό εστιών θερμότητας εντός της επιτηρούμενης δασικής περιοχής.

Το μοντέλο που επελέγη από την ΕΛ.ΑΣ. έχει βάρος 9 κιλά και παρέχει αυτονομία πτήσης 3,5 - 4 ώρες, ενώ ο χειρισμός τους γίνεται από ειδικά διαμορφωμένο βαν.


Δείτε το video από τις πρώτες δοκιμές, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.